Tips Penjagaan Rambut Ketika Pandemik Covid-19

Coronavirus ni tak berterbangan di udara, tapi dia mendap di permukaan. Coronavirus tidak berjangkit diudara. Tetapi sangat mudah berjangkit melalui barang – barang telah tercemar oleh virus Corona.
Bila dia jatuh ke permukaan besi, dia bertahan 12 jam, so basuh tangan dengan air dan sabun pun dah mencukupi.
Sepertimana telah kita ketahui kulat dan dan bakteria akan hidup dan aktif membiak di persekitaran kawasan yang basah dan gelap, begitu juga di kulit kepala anda apabila basah berbagai bakteria akan menumpang. Sekiranya anda terpaksa berada diluar yang terdedah kepada habuk, pastikan rambut anda kering sebelum anda keluar.
Habuk dipersekitaran kita mungkin singgah dipermukaan rambut kita. Pastikan ianya tidak terperangkap didalam rambut dan tudung anda.
Corona virus bila jatuh ke kain, akan bertahan 9 jam. So basuh baju dan biarkan baju kena cahaya matahari utk 2 jam dah cukup untuk membunuh virus.
Rambut perlu di basuh dengan Bersih selepas anda pulang ke rumah.
Virus ni hidup di tangan selama 10 minit. Jadi amalkan bubuh hand sanitizer di poket. Guna selalu.. Bukan sebagai hiasan.
Untuk mendapatkan Kesan yang maksima Tuangkan cecair syampu Aura Hijab dan gosok pada kedua2 telapak tangan terlebih dahulu, kemudian sapukan ke rambut anda yang telah dibasahkan.
Sekiranya anda telah berada di luar dlm jangka masa yang lama anda di sarankan untuk mencuci rambut 2 Kali Sehari.
Caranya,
Selepas anda membilas rambut kali pertama, memakai syampu sekali lagi dan membilas rambut untuk kali kedua.
Tetapi AWAS, cara ini tidak digalakkan kepada yang mengalami masalah rambut dan kulit kepala kering.
Di samping itu anda di sarankan untuk memakai conditioner rambut kerana rambut yang tercemar dengan habuk akan cepat rosak, di tambah lagi dalam situasi Covid 19  yang merbahaya ini segala kemungkinan akan terjadi.
Ambil langkah keselamatan adalah menjadi keutamaan sebelum rambut anda menjadi lebih teruk.
Lindungi rambut anda dari gejala yang tidak boleh nampak dari pandangan mata kasar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen + 5 =